PEKKA PELTOKALLIO

Professori emeritus Pekka Peltokallio on ollut Suomen joukkueen lääkärinä lukuisissa maaotteluissa, EM- ja MM -kisoissa ja olympialaisissa. Hän kuului yleisurheilun MM-83 ja EM-94 kilpailujen järjestelytoimikuntaan ja oli niiden lääkinnällinen johtaja. Pekka Peltokallio oli 17 vuotta IAAF:n (kansainvälinen yleisurheiluliitto) lääkintäkomitean jäsen.
Pekka Peltokallio on suomalaisten huippu-urheilijoiden lisäksi leikannnut yli 40 ulkomaalaista huippu-urheilijaa. Hänen leikkaamansa urheilijat ovat voittaneet olympialaisissa, muiden mitalien lisäksi, yhteensä 18 kultamitalia. Petäjävedellä pikkupoikana Berliinin olympialaisten 1936 aikana suomalaismenestyksen siivittämänä syttynyt suunnaton innostus urheiluun jatkuu Pekka Peltokallion kohdalla edelleen, joskin ehkä paljon kehittyneempänä.

Professori emeritus Pekka Peltokallio on toiminut kirurgina kaikkiaan lähes 40 vuotta mm. Keski-Suomen keskussairaalassa 5 vuotta ja 32 vuotta Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa. Tuosta ajasta hänen päävirkansa oli Helsingin yliopistossa 17 vuotta. Pekka Peltokallio on ollut suuren kandidaattijoukon ja kirurgiksi erikoistuvien opettaja. Hän on osallistunut esitelmöitsijänä lääketieteellisiin kongresseihin ympäri maailmaa ja kirjoittanut yli kaksi sataa tieteellistä artikkelia (pääosin kirurgian, mutta myös urheilulääketieteen alalta) sekä useita kirjoja. Juuri 18 vuotta täyttäneenä Pekka Peltokallio osallistui vuonna 1944 Karjalan Kannaksen taisteluihin.